Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009


Ο ΠΟΝΟΣ

Μπορεί το θέμα να μην είναι ευχάριστο όμως είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Για κάποιους ίσως από μας μέρος της καθημερινότητάς μας. Δεν μπορούμε να τον κρύβουμε, να τον φοβόμαστε. Ίσως κοιτώντας τον στα μάτια του κλέβουμε πόντους, τον ξορκίζουμε…. Καταλαβαίνω τον παιδαγωγικό του ρόλο όμως ομολογώ ότι σε κάποιες περιπτώσεις-που ξεπερνά κάποια μεγέθη-αδυνατώ να κατανοήσω. Είναι τότε που το μυαλό πεπερασμένο βάζει τα πολλά ερωτηματικά δίπλα στα υπάρχοντα αποσιωπητικά κι η ψυχή ανταριασμένη στρέφεται ψηλά περιμένοντας απάντηση στα αναπάντητα.



Σοφά και παρηγορητικά τα λόγια του Γκιμπράν:

Και μια γυναίκα μίλησε και είπε: Μίλησέ μας για τον Πόνο.

Και κείνος αποκρίθηκε: Ο πόνος σας είναι το σπάσιμο του οστράκου που περικλείει τη γνώση σας. Όπως το τσόφλι του καρπού πρέπει να σπάσει, για να βγει η καρδιά του στο φως του ήλιου, έτσι κι εσείς πρέπει να γνωρίσετε τον πόνο. Κι αν μπορούσατε να κρατάτε στην καρδιά σας το θαυμασμό για τα καθημερινά θαύματα της ζωής σας ο πόνος δε θα σας φαινόταν λιγότερο θαυμαστός από τη χαρά σας. Και θα δεχόσαστε τις εποχές της καρδιάς σας, όπως δέχεστε από πάντα τις εποχές που περνούν πάνω από τα χωράφια σας. Και θα παρατηρούσατε με ηρεμία τους χειμώνες της θλίψης σας.

Πολλούς από τους πόνους σας τους διαλέγετε μονάχοι. Είναι το πικρό φάρμακο που μ' αυτό ο γιατρός που είναι μέσα σας θεραπεύει τον άρρωστο εαυτό σας. Γι' αυτό, να εμπιστεύεστε το γιατρό, και να πίνετε το φάρμακό του, σιωπηλά και ήρεμα. Γιατί το χέρι του, αν και βαρύ και σκληρό, οδηγείται από το τρυφερό χέρι του Αόρατου, Και η κούπα που σας δίνει, μ' όλο που καίει τα χείλη σας, είναι φτιαγμένη από τον πηλό που ο μεγάλος Αγγειοπλάστης μούσκεψε με τα δικά του άγια δάκρυα.





14 σχόλια:

PISTOS788 είπε...

ΕΞΟΧΟ!ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

Διαβάτης είπε...

Ναι , ο πόνος είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής μας .
Δι΄ αυτού , πλησιάζουμε Τον Ουρανό!
Και για κει οδεύουμε ...

Καλή συνέχεια κοπέλα μου .

Ο Θεός μαζί σου,

Αργυρούλα

zoyzoy είπε...

Πολύ όμορφο το κείμενό σου απαλύνει κάθε πόνο η ανάγνωσή του!Τα λόγια καμιά φορά έχουν μεγαλύτερη δύναμη απ'τα έργα!

Καλημέρα φιλιά θαλασσινά!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου!
"Πολλούς από τους πόνους σας τους διαλέγετε μονάχοι. Είναι το πικρό φάρμακο που μ' αυτό ο γιατρός που είναι μέσα σας θεραπεύει τον άρρωστο εαυτό σας."
Τι να πω,με αυτά τα λόγια τα είπες όλα!Να είσαι καλά!

ANAZHTHSH είπε...

@PISTOS788
Τα φιλιά μου, καλό βράδυ.

ANAZHTHSH είπε...

@Διαβάτης
Ευλογημένη ας είναι αυτή η πορεία μας φίλη μου αγαπημένη.Καλό βράδυ.

ANAZHTHSH είπε...

@zoyzoy
Πράγματι όταν τα λόγια είναι καλοπροαίρετα και βγαλμένα μέσα από βιώματα έχουν δύναμη.Καλό βράδυ γλυκιά μου.

ANAZHTHSH είπε...

@Με τα φτερά της ψυχής
Να είσαι και συ καλά.Φιλιά γλυκά για καλό ξημέρωμα.

Vasiliki Rimpa είπε...

Εχω κάποια ερωτηματικά ακόμη με το πόνο...δε ξέρω αν τελικά ο πόνος είναι πόνος ή αν ο πόνος είναι η χαρά της γνώσης , της συνειδητοποίησης....τα φτερά που ανοίγουν να βρεθείς εκεί που ανήκεις ....
Ο πόνος πρέπει να μας λυγίζει ή να μας χαροποιεί ...διότι είμαστε εκλεκτοί...εκλεκτοί του Θεού ...που μας θέλει κοντά Του....

55fm είπε...

Καλή μου,Αναζήτηση,
πόσες φορές έχω επισκεφτεί τον "Κήπο του Προφήτη" και έχω πάρει δύναμη!
Όταν έφυγαν τα παιδιά μου από το σπίτι,μεγάλη βοήθεια, τα λόγια του για τα παιδιά...
Να είσαι καλά!
Φιλιά!

ANAZHTHSH είπε...

@Vasiliki Rimpa
Είναι από τα "ευαίσθητα" θέματα στα οποία έχω ερωτηματικά και περιμένω τη μέρα που Εκείνος θα μας δώσει απαντήσεις.Όνειρα γλυκά, καλό ξημέρωμα.

ANAZHTHSH είπε...

@50fm
Το μυαλό και το συναίσθημα μας κάνουν περίεργα παιχνίδια και χρειάζεται κάποιες φορές να τα τιθασεύουμε με την κατάλληλη πνευματική τροφή.Σου στέλνω την αγάπη μου γλυκιά μου.Καλό βράδυ.

Evdokia Davytidou είπε...

Και όπως έλεγε και ο Α.Χοπκινς ως καθηγητής στη "Χώρα της Σκιάς", ο πόνος είναι κάθε χτύπημα της σμίλης πάνω στο άμορφο μάρμαρο. Ο Γλύπτης μας κι εμείς, το μάρμαρο... Η στιγμή που πονάς δεν αντέχεται...Σκεφτείτε όμως πόσα "χτυπήματα της σμίλης" μάς μεταμορφώνουν σε όμορφα αγάλματα...

ANAZHTHΣH είπε...

@evdokia
Πολύ όμορφο!Καλώς όρισες φίλη μου.