Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009



ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ

απο το ιστολόγιο της Νέλλης

Προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου
Προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής
Κύριο Παρασκευά Γιαλούρη
Προς την Διευθύντρια του Α' ΠΥΣΔΕ Αττικής
Κυρία Πολυξένη Ζαβού-Ράδου
Προς όλα τα μέλη του ΠΥΣΔΕ
Προς όλους τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες των Καθηγητών
Προς όλους τους Εκπαιδευτικούς
Προς όλους τους Γονείς
Προς όλους τους Μαθητές
Προς κάθε ενδιαφερόμενο
Έχω την χαρά και την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμν. Ν. Φιλαδέλφειας.Παίρνω το θάρρος να σας γράψω ζητώντας τη βοήθειά σας για ένα θέμα, που μας καίει όλους πολύ, τις κρίσεις των διευθυντών.
Στο καταταλαιπωρημένο σχολείο μας που υπέφερε από δεινά τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία είχαμε την τύχη, μετά τις κρίσεις του 2007, να έρθει μια Διευθύντρια, η κυρία Μαρία Χατζηιωάννου, που κατάφερε το ακατόρθωτο: Από αχούρι, με μορφή εγκαταλελειμμένου, ξεχαρβαλωμένου αναμορφωτηρίου να το μετατρέψει σε σχολείο- αγκαλιά για όλα τα παιδιά. Το σχολείο μας δεν είχε τίποτα σωστό. Ηταν όλα ξεχαρβαλωμένα, δεν παρείχε ούτε τα στοιχειώδη και επιπλέον λειτουργούσε και υπό ένα καθεστώς τρομοκρατίας και χαφιεδισμού. Τα παιδιά έκαναν συνεχώς καταλήψεις διεκδικώντας τα αυτονόητα. Μέχρι και το βάψιμο των αιθουσών το κάναμε οι γονείς κάποιες Κυριακές.
Και ήρθε αυτή η γυναίκα και έβαλε τάξη σε όλα, μα κυρίως έβαλε αγάπη.
Και το σχολείο μας έγινε αυτό, που έπρεπε να είναι τα σχολεία όλου του κόσμου.
Μια κυψέλη δημιουργίας και αγάπης.
Τέρμα τα προβλήματα, τέρμα η παραβατικότητα, τέρμα οι καταλήψεις.
Τα παιδιά ξεκίνησαν δράσεις και προγράμματα, που θα ζήλευε και το καλύτερο ιδιωτικό σχολείο. Τα παιδιά αγάπησαν αυτήν, αγάπησαν τα μαθήματα, αγάπησαν το σχολείο τους σαν το σπίτι τους. Το φροντίζουν. Το προσέχουν.
Και τώρα έρχεται το Α' ΠΥΣΔΕ, μ΄αυτήν την παράνομη, όπως διαβάζω, διαδικασία και τα ακυρώνει όλα. Θέλει να μας πάρει την Διευθύντρια, παρόλο που η ίδια δήλωσε ότι δεν θέλει να μετακινηθεί, άλλωστε σε λίγο μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, αν θέλει.
Και ερωτώ, μήπως τηρώντας τους τύπους χάνουμε την ουσία;
Ποιός ο ρόλος του εκπαιδευτικού;
Ποιός ο ρόλος του σχολείου;
Ποιός ο ρόλος όλων αυτών, που διορίζονται ή εκλέγονται για να καλύψουν θέσεις καίριες, όπως αυτές των ΠΥΣΔΕ;
Πώς τιμάται ένας επιτυχημένος Διευθυντής; Με το να τον αλλάζετε πόστο παρά τη θέλησή του; Προσπάθησα να επικοινωνήσω με την Διευθύντρια του ΠΥΣΔΕ και τηλεφωνικά, να της εκφράσω την αγωνία μας και την επιθυμία μας, όμως αν και κατανοώ την έντασή της και τις πιέσεις που δέχεται πανταχόθεν, δεν μπορώ να κατανοήσω την αντίληψή της, πως "οι γονείς δεν έχουν κανένα λόγο για τα παιδιά τους και ουδείς αναντικατάστατος"!!!!
Πώς μπορεί κάποιος που ασχολείται με την εκπαίδευση, να γελοιοποιεί την αγωνία ενός γονιού, εκλεγμένου στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου μας κλείνοντάς του το τηλέφωνο;Ουδείς αναντικατάστατος, μου είπε! Μα, είμαστε όλοι ίδιοι; Δεν υπάρχουν καλοί, καλύτεροι και χειρότεροι;Η ίδια η διαδικασία των κρίσεων δεν το αποδεικνύει αυτό;
Και αν εμείς οι γονείς δεν έχουμε λόγο για το καλό των παιδιών μας, τότε ποιός έχει;
Το άρθρο 3 της χάρτας για τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των γονέων της ευρωπαϊκής κοινότητας, ορίζει πως:
"ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ."
Και το άρθρο 8:
"ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΉ ΤΟΥΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΤΑΤΑΙ ΕΝΕΡΓΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ."
Και ναι, η Διευθύντριά μας είναι αναντικατάστατη!!!
Μα και όλα τα σχολεία θα αναστατωθούν με τις μετακινήσεις στη μέση της χρονιάς. Από τη μια η γρίπη, από την άλλη οι καταλήψεις, τώρα συμβαίνει και αυτό, τί θα πάρουν τα παιδιά από τη φετινή χρονιά; Γιατί δεν έγιναν οι κρίσεις το καλοκαίρι, που μας πέρασε ή γιατί δεν γίνονται το καλοκαίρι που θα έρθει;Γιατί δεν ζητάτε εκ νέου δηλώσεις προτίμησης σχολείων;
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι φυσικό να έχουν αλλάξει σε αυτά τα δυο χρόνια. Γιατί έγινε καταμέτρηση μορίων χωρίς δηλώσεις; Και οι συνεντεύξεις τι νόημα είχαν;
Σας παρακαλώ λοιπόν θερμά, βοηθήστε μας να κρατήσουμε τη Διευθύντριά μας!
Μην αφήσετε να αναστατωθούν τόσα σχολειά στο μέσον της χρονιάς!
Αφουγκραστείτε τις αγωνίες των γονιών! Τις επιθυμίες των παιδιών!Αυτά είναι το μέλλον της Ελλάδας. Πάρτε τα στα σοβαρά! Ας μην χάνουμε την ουσία και ας δούμε το θέμα προς όφελος των παιδιών μας.
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Kηδεμόνων του 3ου Γυμν. Ν. Φιλαδέλφειας

25 σχόλια:

logia είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά κι ας μην έχουμε γνωριστεί!!!

PISTOS788 είπε...

ΤΙ ΜΑΣ ΞΑΦΝΑΖΕΙ ΑΥΤΟ;
ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ...ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...
ΠΑΘΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

ANAZHTHSH είπε...

logia

Τέτοια μοιράσματα κάνουν τους αγνώστους πιο γνωστούς απ΄τους γνωστούς.
Καλώς ανταμώσαμε.

ANAZHTHSH είπε...

PISTOS788

Κι όμως αυξάνονται οι άνθρωποι αυτοί μέρα με τη μέρα φίλε μου.
Καλό απόγευμα.

prosmoni είπε...

Δυστηχώς παντού και πάντοτε τα ίδια και χειρότερα. Όπου δράση και αντίδραση. Τους θίγουμε τον εγωισμό,και το λένε δεν ντρέπονται, κάνουν τα πάνω κάτω για να αποδείξουν οτι εμείς φταίμε, εμείς είμεθα οι λανθασμένοι....και γω στο χώρο που βρίσκομαι τα ίδια έχουμε. Έλεος πια!!! που πάμε!!!;;;

ΑΝΘΗ είπε...

Τι μου θυμίζεις, αγαπητή μου Όλυ!!!!

Το σχολικό έτος 2007-2008 έγινε και στο δικό μου σχολείο η λεγόμενη κρίση διευθυντών. Ένας διευθυντής διαμάντι άλλαξε, λόγω κομματικής αντίθεσης με την τότε κυβέρνηση!
Ο αντικαταστάτης του ήταν και είναι ένα ανθρωπάριο που λόγω κόμματος, ακόμα και μέχρι σήμερα δημιουργεί σε όλο το σύλλογο διδασκόντων προβλήματα. Το τι επακολούθησε...: πανικός!
Μια ολόκληρη κοινωνία στράφηκε εναντίον του. Τα παιδιά έκαναν καταλήψεις, ο σύλλογος γονέων δεν τον ήθελε και μόνο ένα ΠΥΣΔΕ όριζε ''Έχει περάσει με περισσότερα μόρια στη συνέντευξη (από τον προηγούμενο διευθυντή. Ουδείς αναντικατάστατος!''. Παρεμπιπτόντως, η συνέντευξη είναι τύποις αξιοκρατική, μια και βαθμολογείται ο εξεταζόμενος προφορικά από το ίδιο το ΠΥΣΔΕ!!!
Τελικά εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με έναν απίστευτων νεύρων άνθρωπο και μάλιστα μπεκρούλιακα! Δυστυχώς, ο ίδιος διευθυντής, για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της επιθεώρησης, δημιούργησε κι άλλο πρόβλημα: μια συνάδερφος φιλόλογος επέστρεψε από τρίμηνη άδεια ανατροφής παιδιού. Κι ενώ στο σχολείο υπήρχαν διαθέσιμες φιλολογικές ώρες (οι οποίες διδάσκονταν από Θεολόγο και καθηγήτρια Γαλλικών αντίστοιχα ως 2η ανάθεση), πέτυχε να αποπέμψει την τελευταία φιλόλογο σε κοντινό Λύκειο και να αναστατώσει τα παιδιά, που άλλαξαν καθηγήτρια μέσα σε 3 μήνες. Και αναρωτιέμαι:
Πότε η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το εκάστοτε γραφείο της νοιάστηκαν για τα παιδιά; Τα παιδιά δυστυχώς πάντα ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Λυπάμαι... αλλά η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που ανήρτησε την ανακοίνωση, ίσως πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι σε διοικητικά ζητήματα η Επιθεώρηση λειτουργεί δικτατορικά. Εύχομαι να μην έχω δίκιο, αλλά με βάση τη δική μου σχολική εμπειρία, δεν το πιστεύω. Καλή συνέχεια!

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Δυστυχως σκηνες που εχουμε δει κατ'επαναληψη στη μαγικη σκηνη της χωρας μας.Ο καλυτερος χανει.

katerina είπε...

Γνωστή εικόνα για τον εκπαιδευτικό κόσμο ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ μου.Ξέρουμε πως γίνονται οι κρίσεις των διευθυντών ....
Επιτέλους θα αλλάξει κάτι σ' αυτόν τον ταλαίπωρο χώρο?Θα υπάρξει κάποιος που θα σκύψει με αγάπη και τόλμη πάνω απ τα προβλήματα της παιδείας?
Μακάρι αν και...τα συμφέροντα καλά κρατούν σ'αυτόν τον τόπο
Καλό βράδυ !

zkcome είπε...

ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ.

logia είπε...

@Ανθή, είμαι η πρόεδρος αυτού του Συλλόγου και λέω πως θα παλέψουμε κι ας χάσουμε. Θα έχουμε όμως τη συνείδησή μας ήσυχη οτι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Τα ΠΥΣΔΕ λειτουργούν δικτατορικά, αλλά για όλα τα πράγματα υπάρχει ένα τέλος...
και μεις σήμερα να χάσουμε, αν μάθουμε όλοι να διεκδικούμε, κάποτε θα πεθάνει αυτή η δικτατορία, όπως τόσες και τόσες άλλες.
καλό σου βράδυ

ΑΝΘΗ είπε...

Αγαπητή logia,

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Έτσι κάναμε κι εμείς, καλή μου. Παλέψαμε κι ας χάσαμε. Αλίμονο αν δεν διεκδικούσαμε. Είμαι σίγουρη πως το ίδιο θα κάνετε κι εσείς. Απλώς την πικρία μου εκδήλωσα για το σύστημα. Μακάρι να δικαιωθείτε. Μέσα από την καρδιά μου σας το εύχομαι!

zkcome είπε...

ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΔΥΘΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ. ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΚΟΜΗ.

zkcome είπε...

Επειδή τήρησες το λόγο μου να έχεις υπομονή, κι εγώ θα σε φυλάξω από την ώρα του πειρασμού που μέλλει να έρχεται πάνω σε όλη την οικουμένη, για να πειράξει αυτούς που κατοικούν πάνω στη γη. Έρχομαι γρήγορα. κράτα αυτό που έχεις, για να μην πάρει κανείς το στέφανό σου. Αυτόν που νικά θα τον κάνω στύλο μέσα στο ναό του Θεού μου και έξω δε θα βγει πια. Και θα γράψω πάνω του το όνομα του Θεού μου και το όνομα της πόλης του Θεού μου, της καινούργιας Ιερουσαλήμ, που κατεβαίνει από τον ουρανό από το Θεό μου. και το όνομά μου το καινούργιο.

ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

ANAZHTHΣH είπε...

prosmoni

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε φίλε μου...Καλημέρα.

ANAZHTHSH είπε...

ΑΝΘΗ

Καλημέρα φίλη μου.
Μπορεί να έχεις πικρίες από το σύστημα, έχω καταλάβει όμως ότι είσαι δυνατή αγωνίστρια.Σ΄ευχαριστώ που πέρασες.Φιλιά.

ANAZHTHΣH είπε...

ΓΙΑΝΝΑ

Έρχονται στιγμές φίλη μου που ο καλύτερος κερδίζει με διάφορους τρόπους...Γλυκιά καλημέρα.

ANAZHTHΣH είπε...

katerina

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν ελπίζουμε...
Καλημέρα.

ANAZHTHΣH είπε...

zkcome

Καλημέρα φίλε μου.

ANAZHTHΣH είπε...

logia

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.Τα οφέλη του είναι ποικίλα , άλλα βραχυπρόθεσμα, άλλα μακροπρόθεσμα.
Καλή δύναμη φίλη μου.

Sof είπε...

θα πω κι εδω, οτι ειπα κι αλλου που το ειδα..
Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ στην διευθυντρια.

καλησπερα

ANAZHTHΣH είπε...

kastrini

Τέτοιοι άνθρωποι μας κάνουν να ελπίζουμε...Καλημέρα.

logia είπε...

Φίλοι μου όσο περισσότερο δημοσιοποιείται το θέμα τόσο περισσότερο μπορούμε να ελπίζουμε ότι κα΄τι καλό θα συμβεί...
καλημέρα σε όλους

ANAZHTHΣH είπε...

logia

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα η προσπάθεια αυτή πέρασε τα μηνύματά της.Εύχομαι το καλύτερο.

55fm είπε...

Είμαι μαζί σας!
Φιλιά!

ANAZHTHΣH είπε...

50fm

Το ξέρω γλυκιά μου.Φιλώ σε.