Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Απουσία...

Μιλάω και δεν έρχεσαι, σε φωνάζω και δεν με ακούς, σε προσδοκώ και μένεις μακρυά. Απών ο Θεός από τη ζωή μου, τη στιγμή που Τον ζητώ, τη στιγμή που Τον έχω ανά­γκη…

Δεν είναι απών ο Θεός από τον κόσμο της ταραχής, των πολέμων, των αδικιών, των ασθενειών, των παθών; Δεν είναι απών ο Θεός ακόμη και από το πάθος του Κυρίου, από τη σταύρωση και από την ταφή Του; Ο ίδιος ο Χριστός δεν είπε: «Θεέ μου, Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλιπες;»…
Φως σε όλα αυτά δίνει το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού και μόνο…

Ο Θεός δεν είναι απών που έρχεται αλλά είναι παρών που κρύβεται…φανερώνεται στους ανθρώπους που μπορούν να βλέπουν. Πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία της στιγμής του Θεού για την ψυχή μας και της καθαρότητας των οφθαλμών μας, για να αναγνωρίζουμε τον εμφανιζόμενο Θεό….

Η παρουσία του Θεού είναι παρουσία για να δώσει στον καθένα μας την αίσθηση της σωτηρίας· όχι της υγείας, της δυνάμεως ή της ατέλειωτης ζωής σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά τον πόθο της αθανασίας, την προσδοκία της αιωνιότητας. Να δώσει τη γλύκα ότι κι αν πονάμε, κι αν δοκιμαζόμαστε, κι αν αδικούμαστε, κι αν στερούμαστε ίσως την αμεσότητα της θεϊκής παρουσίας, όπως την αξιώνει η λογική και την απαιτούν οι φυσικές ανάγκες, μπορεί να ζούμε τη ζεστασιά, την αίσθηση και την εμπειρία της πνευματικής Του παρουσίας στη ζωή μας…

Όταν ο Κύριος ζούσε την εμπειρία της απόλυτης εγκατάλειψης στον σταυρό, εκεί ήταν η κατ’ εξοχήν στιγμή της θεϊκής παρουσίας -ήταν αδύνατο να απουσιάζει ο Θεός τη στιγμή που επιτελείτο το έργο της θείας οικονομίας!

Έτσι και μ’ εμάς· η παρουσία του Θεού είναι απόλυτη και τέλεια στις δοκιμασίες και τους πειρασμούς μας, όταν η αίσθηση της εγκατάλειψής Του είναι εντονότερη. Είναι αδύνατο να απουσιάζει ο Θεός από τη σωτηρία μας! …

Τελικά,
κόσμος δεν είναι αυτός που φαίνεται αλλά ένας άλλος που υπάρχει και που πρέπει εμείς να τον διακρίνουμε…

(Νικόλαος Μεσογαίας)





14 σχόλια:

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ Ο ΙΕΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ:
''Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ''

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Trinity είπε...

...Φυσηξε πνοη απο την Πνοη Του. Δεν ειμαστε μόνοι.. Μην ακουμε τα παραμυθια του.. αλλου ...όποτε τα αραδιαζει στο κεφαλι μας..

ANAZHTHΣH είπε...

ΕΙΡΗΝΗ ΖΚ. Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ

Πολύ δυνατό!
Να είσαι καλά Ειρήνη μου.

ANAZHTHΣH είπε...

Trinity

Εκεί καταλήγει κι ο συγγραφέας του κειμένου...
Φιλιά δυναμικό κορίτσι!

zkcome είπε...

Δεν ξέρετε ότι είστε ναός του Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας; Αν κάποιος φθείρει το ναό του Θεού, θα φθείρει αυτόν ο Θεός, γιατί ο ναός του Θεού είναι άγιος, οι οποίοι είστε εσείς.
Κανείς τον εαυτό του ας μην εξαπατά. αν κάποιος νομίζει πως είναι σοφός μεταξύ σας σε τούτο τον αιώνα, μωρός ας γίνει, για να γίνει σοφός. Γιατί η σοφία του κόσμου τούτου είναι μωρία μπροστά στο Θεό.

PISTOS788 είπε...

Ο Θεός δεν είναι απών που έρχεται αλλά είναι παρών που κρύβεται…φανερώνεται στους ανθρώπους που μπορούν να βλέπουν.
ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ,ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ...ΤΟ ΚΡΥΦΤΟ...
ΣΕ ΒΡΗΚΑ...
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ!
ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ...ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ...ΖΚΕ.

efhbos είπε...

Ποσοι ομως ειναι ικανοι να τον δουν αυτον τον κοσμο...Τον αλλον...Τον ωραιο??

katerina είπε...

Τελικά, κόσμος δεν είναι αυτός που φαίνεται .........ευτυχώς που δεν είναι φίλη μου και μπορούμε να ελπίζουμε μέσα απ' τα γιατί μας πως κάποια μέρα η αγάπη του Θεού θα μας επιτρέψει να τον διακρίνουμε.
Ευλογημένη αυριανή νάχεις ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ!!!!

ANAZHTHΣH είπε...

zkcome

Καλημέρα,χρόνια πολλά!

ANAZHTHΣH είπε...

PISTOS788

Εμένα πάλι φίλε μου που δεν μου αρέσει το κρυφτό;
Καλημέρα.

ANAZHTHΣH είπε...

efhbos

Γεια σου φιλαράκι.
Ψάξε ψάξε θα μας αποκαλυφτεί...

ANAZHTHΣH είπε...

katerina

Ναι Κατερίνα μου, ποθούμε αυτή τη μέρα.
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα, με Εκείνον σιμά μας...

ΑΝΘΗ είπε...

Καλημέρα Όλυ μου!

Ο Θεός εμφαίνεται στη ζωή μας κατά το Θείο Του θέλημα. Δεν απουσιάζει από δίπλα μας, καθώς ως παντογνώστης μας συντροφεύει στον δύσκολο και ανηφορικό αγώνα της ζωής. Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: "Ἀγών ἐστιν ὁ παρών καιρός· οὐκοῦν τοῦ πυκτεύειν χρεία· πόλεμός ἐστι καί μάχη. Οὐδείς ἐν πολέμῳ ζητεῖ ἄνεσιν, οὐδείς ἐν πολέμῳ ζητεῖ τρυφήν..". (Η παρούσα ζωή είναι αγώνας. Ανάγκη λοιπόν να παλεύουμε, να πυγμαχούμε. Έχουμε πόλεμο και μάχη. Κανείς στον πόλεμο δεν ζητεί ανέσεις.)
Χρόνια πολλά!

ANAZHTHΣH είπε...

ΑΝΘΗ

Ωραίος ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος!
Χρόνια πολλά, να είσαι καλά κορίτσι μου.