Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ευαγγελισμός

Ελπίδα και προσδοκία μας να έλθει η μέρα ...

που οι πολίτες κάθε έθνους με τα έργα τους θα υπερασπίζουν την αξιοπρέπεια τη δική τους και της πατρίδας τους...
που οι λαοί όλου του κόσμου θα ζουν αρμονικά ανταλλάσσοντας εμπειρίες και πολιτιστικούς θησαυρούς...

που θα διατηρούμε και θα ζούμε το φως της Γιορτής...

25 Μαρτίου 1842, επιστολή του Διονυσίου Σολωμού στον Γεώργιο Τερτσέτη δικαστή στην δίκη του Κολοκοτρώνη
"Πάνε είκοσι ένα χρόνια σαν σήμερα που ή Ελλαδα έσπασε τις αλυσίδες. Η μέρα αυτή του Ευαγγελισμού είναι μέρα για χαρά και για δάκρυα. Χαρά για τα μελλούμενα, δάκρυα για την σκλαβιά την περασμένη. Και για το σήμερα τι να είπω; Η διαφθορά είναι τόσο γενική κι έχει τόσο βαθιές ρίζες, που σε κάνει να σαστίζεις. Μόνον όταν οι αφορμές της διαφθοράς εξολοθρευθούν πέρα ως πέρα, θα μπορέσουμε να έχουμε μία ηθική αναγέννηση. Τότε, το μέλλον μας θα είναι μεγάλο, όταν όλα στηριχθούν στην ηθική, όταν θριαμβεύσει η δικαιοσύνη, όταν τα γράμματα καλλιεργηθούν όχι για μάταιη επίδειξη, παρά για το όφελος του λαού, που έχει ανάγκη από πραγματική παιδεία και από μόρφωση όχι σχολαστική."


27 Μαρτίου 1974 και 25-26 Μαρτίου 1977, ημερολόγιο π.Αλ.Σμέμαν

"...γιορτάσαμε τον Ευαγγελισμό - μια επέλαση της φωτεινής αιωνιότητας με την φωνή του Αρχαγγέλου. Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις τη γιορτή, να ζήσεις με το φως της! Μόλις τελειώσει ο εορτασμός, εφευρίσκονται τα πάντα για να καταπνίξουν την ησυχία, την ειρήνη, το φως της εορτής και μας σπρώχνουν στη συνηθισμένη φούρια…Εορτή του Ευαγγελισμού –η πιο αγαπημένη από τις αγαπημένες μου εορτές!...Δεν είναι φτιαγμένη ολόκληρη η ζωή μας από την αποδοχή και την αφομοίωση αυτής της «εξ΄ύψους» χαράς, από την προσπάθεια να την κάνουμε δική μας ;...Σκεφτόμουν σήμερα τις διαμάχες γύρω από τη «θέση που έχει η Θεοτόκος» στη σωτηρία μας...Πώς μπορείς να τα ορίσεις όλα αυτά με την «επιστημονική» γλώσσα που έχει επιλέξει η θεολογία; ...Δίχως πρώτα να έχεις ακουμπήσει ελαφρά το θαύμα και την ευγνωμοσύνη γι΄αυτή την καθαρότατη Εικόνα...
"






29 σχόλια:

Poet είπε...

Η ελπίδα σου και η προσδοκία είναι και δική μου. Καλή σου μέρα. Να είσαι καλά.

ΑΝΘΗ είπε...

Επίκαιρο και στο πνεύμα των επόμενων ημερών το θέμα σου, Όλυ μου! Ένα ανάλογο θέμα θα αναρτήσω κι εγώ την επόμενη Παρασκευή στο blog μου!
Η αλήθεια είναι ότι οι σημερινοί Έλληνες απώλεσαν την εθνική τους ταυτότητα κι αντί να πολεμούν για την ιστορία τους, "πολεμούν" για την καθημερινότητά τους! Όμως "τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις"! Ελπίζουμε όλοι μας να ανοίξει τα μάτια και να αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών της!
Καλή σου μέρα!

PISTOS788 είπε...

Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ...ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΡΑΣΗ-ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ...ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ...
ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 166 ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠ/ΓΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΟΕ κ. Μπράτη

κ. Μπράτη,

Στις 5-11-2009, δηλώσατε στην Εφημερίδα « τα Νέα» αλλά και σε τηλεοπτικά μέσα:

«Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία σύμβολα όπως οι σταυροί ή οι θρησκευτικές εικόνες που διαχωρίζουν τους μαθητές. Το σχολείο θα πρέπει να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλους χωρίς κανένας μαθητής να αισθάνεται μειονεκτικά λόγω της καταγωγής ,της φυλής ή του θρησκεύματός του».

Από την δήλωσή σας αυτή, προκύπτουν βασανιστικά ερωτήματα, τα οποία και σας απευθύνουμε:

1. Κατά την άποψή σας, θα πρέπει να κυματίζει η ελληνική σημαία στην αυλή κάθε ελληνικού σχολείου, αφού σ’ αυτήν εμπεριέχεται ο σταυρός και κάποιοι μαθητές θα «αισθάνονται μειονεκτικά» κατά τη δήλωσή σας;

2. Από πότε η εικόνα του Χριστού είναι διχαστική. Από πότε το σύμβολο του Σταυρού, σύμβολο θυσιαστικής αγάπης και προσφοράς προς τον άνθρωπο είναι διχαστικό;

3. Υπάρχει, στ’ αλήθεια, ωραιότερο παιδευτικό πρότυπο από το πρόσωπο του Χριστού;

4. Γιατί να κλείνουμε τα σχολεία στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αφού κάποιοι μαθητές δεν γιορτάζουν τη Γέννηση και την Ανάσταση του Χριστού; Ας τα κλείνουμε σε κάποιες άχρωμες, άοσμες και ανοημάτιστες γιορτές του σπανακιού, της πατάτας, των κατοικίδιων ζώων, των άγριων ζώων….

5. Γιατί να γιορτάζουμε τις Εθνικές επετείους και να καταθέτουμε στεφάνι στη μνήμη των νεκρών προγόνων μας, αφού αυτοί δεν είναι πρόγονοι κάποιων αλλοεθνών μαθητών;

6. Θα πρέπει μέσα στις σχολικές αίθουσες να αναφέρουμε τις λέξεις Ελλάδα, πατρίδα, Χριστός, Παναγία, Άγιος Γεώργιος;……….

7. Με τι πάμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας; Άδεια θέλετε να τα ξεπροβοδίσουμε στον αγώνα της ζωής;

8. Τι είδους σχολείο, τελικά, θέλετε;

Πριν δύο χρόνια περίπου, υπήρξατε, με δηλώσεις σας, αυτόκλητος και φανατικός υποστηρικτής του βιβλίου Ιστορίας της κας Ρεπούση. Σήμερα, είστε και πάλι από τους πρώτους υπερασπιστές της απόφασης ενός τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, όμως, παύει να είναι σύμπτωση.

Διατυπώνετε τις απόψεις σας με την πεποίθηση ότι είναι προοδευτικές και επαναστατικές ενώ είναι άκρως αντιδραστικές και διχαστικές. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι σήμερα προοδευτικό είναι ό,τι αντιστέκεται στις δυνάμεις που απεργάζονται την ισοπέδωση των λαών και την αφομοίωσή τους στην χοάνη ενός σύγχρονου συγκρητισμού, ενός κακώς νοούμενου διεθνισμού και την μετατροπή των ανθρώπων σε άβουλα καταναλωτικά όντα, με μοναδικό ιδανικό την οικονομική τους ανέλιξη, που δυστυχώς ούτε αυτή μπορούν να πετύχουν.

Διατρανώνουμε την έντονη αντίθεσή μας και διαφωνία μας με τις απόψεις που διατυπώσατε. Δεν μας εκφράζουν ούτε στο ελάχιστο. Θα πρέπει όμως να εκφράσουμε και την βεβαιότητά μας ότι δεν εκφράζουν και τη συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων και νηπιαγωγών όλης της χώρας αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μας,
Οπότε καλό είναι όταν αναφέρεστε σε ζητήματα που δεν εκφράζουν τη βάση των δασκάλων, να διευκρινίζετε ότι αυτά που λέτε είναι προσωπική σας άποψή και όχι να επιχειρείτε να ενισχύσετε τη προσωπική σας γνώμη χρησιμοποιώντας το συνδικαλιστικό σας αξίωμα. Μια τέτοια στάση φαλκιδεύει και υπονομεύει το συνδικαλιστικό κίνημα και το μετατρέπει σε προπαγανδιστικό μηχανισμό.

PISTOS788 είπε...

Και μη βιαστείτε να μας χαρακτηρίσετε ως ρατσιστές, συντηρητικούς, εθνικιστές και ό,τι άλλο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για να σπιλώσει και να αφανίσει, όποια φωνή δε συμφωνεί με αυτό που πλασάρεται ως δήθεν προοδευτικό και μοντέρνο.

Όλοι μας, δουλεύουμε σε σχολεία στα οποία φοιτούν αλλοδαποί μαθητές, τους οποίους αγαπούμε και προσπαθούμε για την πρόοδό τους, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητά τους και τα βασανάκια τους, χωρίς όμως και να αγνοούμε και σε ποιον τόπο ζούμε.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα, η παράδοσή της (…που δεν πρέπει να τη φαντάζεται κανείς σαν το ξόδι ενός ένδοξου φέρετρου – αλλά σαν μια οντότητα παρούσα και συγκαιρινή…)1 και γενικά ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του πολιτισμού της, μπορεί να βοηθήσει και να εμπνεύσει και τα παιδιά αυτά, χωρίς καθόλου να βιάσει τα όποια άλλα πιστεύω τους.

Όλα τα υπόλοιπα είναι και λέγονται εκ του πονηρού και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και στόχους.

Στις 16 Απριλίου του 1964, σε ομιλία του στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης ο Σεφέρης τόνιζε μεταξύ άλλων:

1. «….είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι;…»

2.Ο υπομνηματικός αυτός λόγος του νομπελίστα ποιητή μας, θεωρούμε πως εξακολουθεί να είναι απολύτως επίκαιρος.


1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ,ΕΠΙΜΕΤΡΟ, σελ. 332
2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ, σελ. 178

PISTOS788 είπε...

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

1. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2 ΖΕΡΒΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ3. ΚΟΥΣΚΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ4. ΝΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ5. ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ6. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ7. ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ8. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ9. ΓΚΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ10. ΓΚΑΝΤΩΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ11. ΦΑΣΟΥΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ12. ΓΙΩΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ13. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ14. ΒΑΪΡΑΜΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ15. ΔΑΛΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ16. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ17. ΠΛΩΜΑΡΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ18. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ19. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ20. ΠΕΛΕΧΡΑ ΑΝΝΑ21. ΧΑΡΜΠΗ ΑΡΕΤΗ22. ΚΟΥΚΟΥΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΩ23. ΡΩΣΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ24. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΓΑΠΗ25. ΣΙΩΜΟΥ ΑΛΕΞΙΑ26. ΒΙΓΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ27. ΚΟΥΤΖΙΒΕΛΑΚΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ28. ΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ29. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ30. ΚΤΕΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ31. ΧΙΟΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ32. ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ33. ΜΠΟΤΟΥΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ34. ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ35. ΓΕΡΟΝΤΙΔΟΥ 71. ΝΑΝΝΟΥ ΑΡΓΥΡΗ72. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ73. ΜΠΑΡΟΥΤΕ ΑΝΝΑ74. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ75. ΚΟΥΓΙΑ ΑΝΝΑ76. ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ ΑΘΗΝΑ77. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ78. ΚΑΛΑΠΟΥΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ79. ΚΑΤΣΟΥΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ80. ΛΑΔΟΥΛΙΔΟΥ ΔΡΟΣΟΥΛΑ81. ΚΑΤΣΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ82. ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ83. ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΜΑΡΩ84. ΔΟΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ85. ΠΟΠΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ86. ΛΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ87. ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ88. ΠΑΤΣΑΤΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ89. ΜΑΡΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ90. ΣΒΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ91. ΠΕΓΚΛΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ92. ΜΟΥΧΤΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ93. ΜΠΑΡΜΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ94. ΝΙΚΟΛΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ95. ΣΜΑΓΑΔΟΥ ΣΜΑΡΩ 96. ΠΑΡΝΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ97. ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ98. ΠΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ99. ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ100. ΣΤΑΥΡΟΥΣΗ ΟΛΓΑ101. ΚΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ102. ΚΑΜΑΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ103. ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΔΗΜΗΤΡΑ104. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ105. ΓΙΑΜΠΑΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ106. ΚΑΜΑΡΙΩΤΗΣ ΛΙΒΕΡΙΟΣ107. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ- ΕΛΕΝΗ108. ΜΠΟΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ109. ΚΑΤΣΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ110. ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ111. ΤΙΓΚΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ112. ΜΠΑΡΕΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ113. ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ114. ΤΣΑΝΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ115. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ116. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ117. ΣΕΧΙΔΟΥ ΟΛΓΑ118. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ119. ΤΖΩΓΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ120. ΜΠΟΥΖΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ121. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ122. ΑΒΡΑΑΜ ΜΑΡΙΑ123. ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ ΔΑΝΙΗΛ124. ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ125. ΠΡΑΠΠΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ126. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ 36. ΚΟΣΙΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΚΑ37. ΤΣΙΒΙΝΙΚΟΣ ΘΩΜΑΣ38. ΚΑΤΣΙΚΑ ΣΟΦΙΑ39. ΔΕΒΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ40. ΓΙΑΡΗΜΑΓΑΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ41. ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ42. ΤΣΙΛΙΒΙΤΗ ΕΛΕΝΗ43. ΓΙΑΓΚΟΖΟΓΛΟΥ ΑΝΑΝΙΑΣ44. ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ45. ΣΕΡΜΠΕΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ46. ΤΣΑΠΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ47. ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΔΟΥ ΑΚΡΙΒΟΥΛΑ48. ΧΑΤΖΗΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ49. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΘΑ50. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΙΡΗ51. ΜΟΥΤΣΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ52. ΚΟΚΚΟΛΗ ΕΛΕΝΗ53. ΣΑΪΤΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ54. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ55. ΑΛΤΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ56. ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ57. ΒΡΑΓΑΛΗ ΜΑΡΙΑ58. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ59. ΚΑΡΑΒΑΤΟΥ ΑΝΝΑ60. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ61. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ62. ΛΑΓΚΟΥΣΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ63. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ64. ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ65. ΤΣΙΛΟΓΛΟΥ ΣΟΦΙΑ66. ΚΑΣΑΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ67. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ68. ΤΣΙΟΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ69. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ70. ΤΖΙΡΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑ 127. ΖΑΦΕΙΡΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 128. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ129. ΔΙΓΕΝΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ130. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ131. ΣΕΓΚΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ132. ΠΛΑΚΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ133. ΤΕΡΖΗ ΣΟΦΙΑ134. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ135. ΒΛΑΔΙΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ136. ΤΖΟΥΤΖΗ ΕΛΕΝΗ137. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΘΩΜΑΣ138. ΠΙΠΕΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ139. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ140. ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΙΑ141. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ142. ΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ143. ΓΟΥΖΟΥΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΗ144. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ145. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ146. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ147. ΒΡΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ148. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ149. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ150. ΜΠΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ151. ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ152. ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ153. ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ154. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ155. ΑΝΕΜΟΥΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ 156. ΔΡΑΓΟΥΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ157. ΜΑΝΟΥΣΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ158. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ159. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ160. ΡΑΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 161. ΜΠΟΚΑΡΗ ΣΟΦΙΑ162. ΚΟΝΔΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ163. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ν. 164. ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΕΛΙΖΑ 165. ΣΑΜΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ166. ΚΑΨΙΜΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Γιώργος είπε...

Πολύ καλό το θέμα σου.Όταν οι Ελληνες απέλασαν τις παραδόσεις τους και τις ρίζες τους παλεύουν συνεχώς στην φουρτουνιασμένη παγκόσμια θαλασσα που μας περιβάλει.Η Παναγιά να βάλει το χέρι της.Καλό σου απόγευμα.

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Πολλες φορες σκεφτομαστε οτι τιποτα δεν αλλαξε.Οι Ελληνες που φυλακισαν τον Κολοκοτρωνη ειναι παντα εκει.Καραδοκουν να φυλακισουν την αληθεια,την τιμιοτητα, την περηφανεια και την λεβεντια.Ελευθερια λοιπον στην ασεβεια,στην αθλιοτητα του λογου, σε καθε τι που υποβαθμιζει την ποιοτητα της ανθρωπινης υπαρξης.
Ετσι οικοδομουνται οι πελετειακες σχεσεις και τα συμφφεροντα οργιαζουν.
Βεβαια ελπιζουμε παντα,αλλα η ελπιδα δεν αρκει απο μονη της.

efhbos είπε...

Εφτασε ο καιρος...Ποτε περασε...

ANAZHTHΣH είπε...

Poet

Όσο περισσότεροι κρατάμε το όραμα ζωντανό τόσο καλύτερα...
Σ΄ευχαριστώ φίλε μου.

ANAZHTHΣH είπε...

ΑΝΘΗ

Ενώνουμε τις προσευχές μας και τις προσπάθειές μας φίλη μου.
Καλή δύναμη.

ANAZHTHΣH είπε...

PISTOS788

Μπράβο στους συναδέλφους!
Σ΄ευχαριστούμε Πιστέ.

ANAZHTHΣH είπε...

george-zampiakis

Υπάρχει κόσμος που αγωνίζεται και θα έλξει τη Χάρη...

ANAZHTHΣH είπε...

ΓΙΑΝΝΑ

Ελπίζουμε στους καλοπροαίρετους αγωνιστές σε κάθε τομέα...
Καλό βράδυ φίλη μου.

ANAZHTHΣH είπε...

efhbos

Είδες πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός φίλε...
Ας φέρει και τα καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΘΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ ΚΟΡΗ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ,ΕΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΤΑΣΟΥ!

ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΧΑΔΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ! ΑΝΑΣΑ ΤΡΥΦΕΡΗ ΜΩΡΟΥ.ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΝΕΡΟ.ΠΝΟΗ ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ!

Ω!ΕΥΩΔΙΑ ΜΥΘΙΚΗ!Ω!ΔΡΟΔΕΡΗ ΠΗΓΗ!Ω!ΜΕΛΗ ΘΕΙΑ!Ω!ΖΩΗ ΑΓΙΑ!

ΒΑΣΣΙΛΙΣΣΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ.Σ'ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙΜΗΜΕΝΗ.
Ω!ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

ΕΧΕΙΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΓΝΗ ΧΑΡΗ ΚΙ ΜΙΑ
ΘΕΣΠΕΣΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ Σ'ΟΛΕΣ
ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ.

ΣΚΥΒΩ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΠΙΝΩ ΤΗ ΜΕΤΑΛΑΒΙΑ ΣΟΥ ΚΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΑ!

ΠΟΙΗΜΑ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤ'ΑΓΙΟ
Τ'ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΤΗΣ
ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΟΥ ΕΥΧΗΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΟΥ ΥΙΟ, ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΩ!

ΕΓΙΝΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΑΙΩΝΙΟ.
ΜΑΣ ΥΨΩΣΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΙΟ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΣΕΣ ΚΑΘΕ ΧΑΣΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΕΣΙΤΕΥΟΝΤΑΣ ΠΑΡΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΥ ΥΙΟ!
Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
ΟΜΟΡΦΗ ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Να προσδοκούμε ..να ελπίζουμε..να πολεμούμε τον αγώνα τον καλό, με οδηγό την Πίστη μας καλή μου φίλη!


Καλό βράδυ..
κι ένα γλυκό Κυρικάτικο ξημέρωμα εύχωμαι!

55fm είπε...

Απλά,γαληνεύω!!!
Σε φιλώ και σε ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Καλή η ελπίδα, καλή και η πίστη.

Αλλά θα ήθελα απλά να πω το εξής:
Η έρευνα στην Ιστορία φέρνει στο φως στοιχεία που σίγουρα πολλοί δεν θέλουν να τα δουν και να τα λάβουν υπόψη!
Γίνεται κακό στην έρευνα και στην ίδια την Ιστορία όταν αυτη από τη μιά δεν είναι αντικειμενική και από την άλλη χειραγωγείται!
Ο νοών νοείτω!

ANAZHTHΣH είπε...

telitsa

Καλημέρα γλυκό κορίτσι!

ANAZHTHΣH είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ANAZHTHΣH είπε...

ellen

Ναι, ο ένας δίπλα στον άλλο μέχρι να ευλογήσει να γίνει η πραγματική αδελφοποίηση...
Να είσαι καλά φίλη μου.

ANAZHTHΣH είπε...

50fm

Σ΄ευχαριστώ κι εγώ για την αγάπη σου...
Φιλιά και στα δυο σου μαγουλάκια.

ANAZHTHΣH είπε...

Coula

Η ίδια η αντικειμενικότητα της ιστορίας είναι υπό έρευνα...
Έρχεται καιρός που η αλήθεια αποκαλύπτεται, ας είμαστε υπερασπιστές της...
Καλό μεσημέρι.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Πέρα από την αξία επί της ουσίας του ιστορικού αυτού κειμένου ,μ' εντυπωσιάζει η ...επικαιρότητά του.
Αν παραλείψει κανείς τις ημερομηνίες
και εστιαστεί στο περιεχόμενο ,θα θεωρήσει ότι γράφτηκε σήμερα από κάποιον πνευματικό θαρραλέο άνθρωπο,εκπαιδευτικό ίσως και γιατί όχι και ποιητή του αναστήματος του Διονυσίου Σολωμού.!

Με θαυμασμό για την ποιοτική δουλειά σου και την ευγενική -αξιοπρεπή παρουσία σου στο διαδίκτυο .

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com

Trinity είπε...

Καλημερα καλη μου φιλη . Πολυ επικαιρη αναρτηση.. Τριζουν τα κοκκαλα των προγονων μας με αυτα που συμβαινουν... Αλλα ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

zkcome είπε...

Και είπε η Μαριάμ:
«Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο,
και αγαλλίασε το πνεύμα μου στο Θεό
το σωτήρα μου
γιατί επέβλεψε στην ταπείνωση της δούλης του.
Γιατί ιδού, από τώρα θα με μακαρίζουν
όλες οι γενιές,
επειδή μου έκανε μεγάλα πράγματα ο Δυνατός.
Και άγιο είναι το όνομά του,
και το έλεός του διαρκεί σε γενεές και γενεές
σ' εκείνους που τον φοβούνται.
Έκανε έργα κραταιά με το βραχίονά του:
Διασκόρπισε όσους ήταν περήφανοι
στη διάνοια της καρδιάς τους.
Καθαίρεσε δυνάστες από θρόνους
και ύψωσε ταπεινούς,
πεινασμένους γέμισε με αγαθά
και πλούσιους εξαπέστειλε κενούς.

Z.K.

ANAZHTHΣH είπε...

Trinity

Άλλος έχει την τελευταία λέξη...
Εμείς ας κάνουμε το καλύτερο.
Φιλιά!

ANAZHTHΣH είπε...

zkcome

Καλώς τον φίλο της Γραφής και δικό μας φίλο!

ANAZHTHΣH είπε...

λυγερη

Γλυκό μου κορίτσι ανταποδίδω τα όμορφα λόγια σου κι ευχαριστώ.
Να πληθυνθεί το αγαθό επιτέλους και να επικρατήσει φίλη μου...
Σε φιλώ ,καλή δύναμη να έχεις.