Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009Το 1952 στο νησί Κοσίμα(Ιαπωνία), επιστήμονες προμήθευαν τους πιθήκους με γλυκοπατάτες που τις έριχναν στην άμμο. Η γεύση της ωμής γλυκοπατάτας άρεσε πολύ στους πίθηκους όχι όμως και η άμμος που κόλλαγε πάνω τους.
Ένας νεαρός πίθηκος, ανακάλυψε ότι μπορεί να πλένει τις πατάτες σ' ένα γειτονικό ποτάμι και έμαθε το κόλπο αυτό και στη μητέρα του. Αυτό τον καινούργιο τρόπο τον έμαθαν και όσα πιθηκάκια έπαιζαν μαζί του και το έμαθαν και στις μητέρες τους. Αυτή την καινοτομία, την έμαθαν σταδιακά διάφοροι πίθηκοι. Μέσα σε λίγο χρόνο όλοι οι νεαροί πίθηκοι έμαθαν να πλένουν τις γλυκοπατάτες που ήταν λερωμένες για να τις κάνουν πιο εύγεστες. Οι μόνοι ενήλικοι πίθηκοι που ακολούθησαν αυτή την κοινωνική πρόοδο, ήταν αυτοί που μιμήθηκαν το παιδιά τους. Όλοι οι άλλοι ενήλικες εξακολουθούσαν να τρώνε τις πατάτες λερωμένες. Το φθινόπωρο του 1958 ένας ορισμένος αριθμός πιθήκων του νησιού έπλεναν τις γλυκοπατάτες τους. Ας υποθέσουμε ότι υπήρχαν 99 πίθηκοι στο νησί που είχαν μάθει να τις πλένουν. Κι ας υποθέσουμε ότι το επόμενο πρωί έμαθε να πλένει τις πατάτες του και ο εκατοστός πίθηκος.(κρίσιμη μάζα)
Τότε συνέβη κάτι παράξενο. Μέχρι να νυχτώσει εκείνο το βράδυ όλοι οι πίθηκοι της φυλής έπλεναν τις γλυκοπατάτες τους στο ποτάμι πριν τις φάνε. Αλλά το πιο εκπληκτικό πράγμα που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν πως η συνήθεια να πλένουν τις πατάτες μεταδόθηκε και στους πιθήκους που ζούσαν στα γύρω νησιά!
Προοδευτικοί επιστήμονες και στοχαστές πιστεύουν ότι αυτή η μεταβίβαση πληροφοριών μπορεί να γίνει μέσω ενός συλλογικού υποσυνείδητου που ενώνει όλα τα μέλη ενός είδους.Κάποιοι ερμηνεύοντας το γεγονός ισχυρίζονται πως ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε έχει επίδραση στα υπόλοιπα μέλη του είδους μας. Κάθε φορά που διαλέγω την αγάπη από το μίσος, κάθε φορά που διαλέγω την ειρήνη, τη συνεργασία, την προστασία της φύσης, την προσφορά γίνεται λίγο ευκολότερο και για τους άλλους να κάνουν το ίδιο…4 σχόλια:

Διαβάτης είπε...

Καλή συνέχεια κοπέλα μου ,

Ο Θεός μαζί σου

ANAZHTHSH είπε...

Διαβάτη
Ευχαριστώ. Ας γίνει δυναμική η παρουσία Του στη ζωή μας. Το χρειαζόμαστε όλοι...

ολα θα πανε καλα... είπε...

παρατηρώ αυτό που λες με την ανακύκλωση στην Ελλάδα.Κάποτε την έκαναν οι αιθεροβάμονες,οι "περίεργοι",κλπ αλλά τώρα μαθαίνω ότι είμαστε από τους πρώτους στη συλλογή μπαταριών προς ανακύκλωση.Κάποιος ξεκίνησε μια προσπάθεια και σιγά-σιγά αυτό έγινε συνείδηση.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ είπε...

ολα θα πανε καλα

Μακάρι να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.
Να είσαι καλά.